ΟΥΛΕΣ

ουλές ακμήςΜε τον όρο ουλή εννοούμε την περιοχή με ινώδη ιστό που αντικαθιστά το φυσιολογικό δέρμα ή άλλους ιστούς μετά από τραύμα, έγκαυμα ή νόσο. Η ουλή δημιουργείται από την βιολογική επεξεργασία επούλωσης του τραύματος στο δέρμα.

Συνεπώς η ουλή είναι μια φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης,με εξαίρεση τις πολύ μικρές βλάβες

 Κάθε τραύμα μετά από τραύμα,χειρουργική επέμβαση,ή νόσο οδηγεί σε κάποια μορφής ουλή.

Εξαίρεση αποτελούν τα ζώα που το δέρμα τους επανέρχεται στο φυσιολογικό όπως ήταν πριν.

Ο ουλώδης ιστός αποτελείται από κολλαγόνο μιας κατεύθυνσης που ουσιαστικά αντικαθιστά το φυσιολογικό διασταυρούμενο κολλαγόνο. Το κολλαγόνο του ουλώδους ιστού είναι κατώτερης ποιότητας. Για παράδειγμα οι ουλές είναι λιγότερο ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία,και δεν αναπτύσσονται τρίχες και ιδρωτοποιοί αδένες μέσα σε αυτές (τις ουλές).

Πώς δημιουργείται μια ουλή

ουλέςΜετά από ένα τραυματισμό η ουλή αρχίζει και σχηματίζεται όταν το τραύμα κλείσει τελείως. Αυτό μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να πάρει μήνες. Αρχικά δημιουργείται ένα πήγμα.

Το τραύμα αρχίζει να παράγει κολλαγόνο από τους ινοβλάστες. Αυτό το πυκνό κολλαγόνο σχηματίζει ένα ανελαστικό λευκωπό κολλαγόνο και αυτός ο ιστός εμποδίζει την φυσιολογική αναγέννηση με αποτέλεσμα ο νέος ιστός που σχηματίζεται να έχει διαφορετική υφή και ποιότητα από το γειτονικό φυσιολογικό δέρμα.

Η κοκκινίλα που εμφανίζεται μετά από ένα τραυμα δεν είναι η τελική ουλή και είναι προσωρινή.

Ο χρόνος που απαιτείται να ξεκοκκινίσει μια ουλή ποικίλει από μερικές ημέρες μέχρι μήνες ή και έτη.

Τύποι ουλών

Ο σχηματισμός του κολλαγόνου σε μια ουλή ποικίλει σε ποσότητα και ανάλογα έχουμε την δημιουργία διαφορετικών τύπων ουλών.

Υπερτροφικές ουλές-Χηλοειδή

Χηλοειδή

Οι υπερτροφικές ουλές δημιουργούνται από την υπερπαραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα η ουλή να εξέχει από το γειτονικό υγιές δέρμα. Η υπερτροφική ουλή παίρνει την μορφή ενός κόκκινου μορφώματος πάνω στο δέρμα. Τα χηλοειδή είναι υπερτοφικές ουλές σε ακραία μορφή γιατί εξελίσσονται σε άμορφες μάζες που μοιάζουν με καλοήθη νεοπλάσματα με ακαθόριστο σχήμα και μέγεθος.

Τα χηλοειδή διαφέρουν από τις υπερτροφικές ουλές γιατί ξεπερνάνε τα όρια του τραύματος. Τα χηλοειδή εμφανίζονται σε μαύρου χρώματος δέρματος πληθυσμούς. Είναι μη καρκινογόνα και προκαλούν κνησμό ή πόνο σε κάποια άτομα. Εμφανίζονται συνήθως στους ώμους και το στέρνο.
Υπερτροφικές ουλές

 

Ουλές μετά από ακμή, ανεμοβλογιά, τραύμα, χειρουργική


Μετά από ακμή

Μετά από χειρουργική

 

Εμφανίζονται είτε σαν υποχώρηση του δέρματος όταν οι ιστοί κάτω από το δέρμα χάσουν το στήριγμα τους είτε σαν κανονικές άσχημες ουλές ή σαν υπερτροφικές.

Ραγάδες

Αυτές οι ουλές εμφανίζονται μετά από γρήγορη διάταση του δέρματος μετά από εγκυμοσύνη, απώλεια βάρους, η γρήγορη αύξηση του ύψους των εφήβων ή όταν το δέρμα υφίσταται τάση όπως συμβαίνει κοντά στις αρθρώσεις κατά την επούλωση ενός τραύματος.

Ουλή από έγκαυμα

Ουλή από έγκαυμα

Ουλές μετά από έγκαυμα.

Πρόκειται για υπερτροφικές ουλές που αντιμετωπίζονται ανάλογα βέβαια με την περίπτωση.

 

Θεραπεία των ουλών

Μη χειρουργικές λύσεις

Φύλλο σιλικόνης

Πιεστική μέθοδος

Η πίεση έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των μετεγκαυματικών και υπερτροφικών ουλών.Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τα φύλλα ελαστικής σιλικόνης καθώς και ειδικούς πιεστικούς επιδέσμους.

Πιστεύεται ότι ομηχανισμός είναι η μείωση της αιμάτωσης λόγω πίεσης στην ουλή και τα συνέπεια στην επιπέδωση της αλλά και στο να γίνει η ουλή πιο μαλακή. Η πιεστική μέθοδος δουλεύει πολύ καλά στα χηλοειδή στα αυτιά αλλά και η κρυοθεραπεία επίσης.

 

 

Στεροειδή

Η χρήση της κορτιζόνης σε ενέσιμη μορφή μέσα στην ουλή μετά από μερικές συνεδρίες έχει δείξει ότι βελτιώνει την υφή της, την κάνει δηλαδή, πιο μαλακή αλλά και την επιπεδώνει παράλληλα.

Χρησιμοποιείται για τις υπερτροφικές ουλές αλλά και τα χηλοειδή. Τα στεροειδή που ενίονται στην ουλή δεν απορροφώνται από τον οργανισμό παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό συνεπώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι απειροελάχιστες.

Το μόνο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι κάνει ατροφία του δέρματος και άρα λέπτυνση και κατά συνέπεια θέλει προσοχή όταν χρησιμοποιείται πάνω από επεμβάσεις. Η θεραπεία γίνεται κάθε 4-6 εβδομάδες στο ιατρείο.Τα στεροειδή σε αλοιφή είναι μη αποτελεσματικά.

 

Ενέσεις υαλουρονικού οξέος

Ενέσεις υαλουρονικού οξέοςΧρησιμοποιούνται για να γεμίσουν μια βυθισμένη ουλή όπως αυτές μετά από ακμή. Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για να διατηρήσουν το αποτέλεσμα.

 

Ακτινοβολία

Έχει χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές επιφανειακές δόσεις για υπερτοφικές ουλές και χηλοειδή

Laser

Τα laser έχουν χρησιμοποιηθεί για βελτίωση των ουλών μετά από ακμή και τα αγγειακά λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί για τις φρέσκες κόκκινες ουλές 6-10 εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.

Το Laser Co2 (fractional) χρησιμοποιείται για τις ουλές μετά από ακμή. Ο μηχανισμός είναι η αφαίρεση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος ενώ το Erbium Laser βοηθάει στην επιπέδωση των ουλών.

Χημικά πήλινγκ

Τα χημικά πήλινγκ κάνουν αποφολίδωση του δέρματος του προσώπου και είναι χρήσιμα για ουλές μετά από ακμή. Χρειάζεται προσοχή στα σκούρα δέρματα και στα άτομα που είναι επιρρεπή σε χηλοειδή.

Άλλες μη χειρουργικές λύσεις

Εδώ ανήκουν οι ειδικές κρέμες που η δράση τους στηρίζεται στο μασάζ της ουλής και φαίνεται να δρουν όπως η πιεστική μέθοδος.

Πειραματικές εργασίες

Η Renovo βρίσκεται σε επεξεργασία 3 μελετών με ενέσιμο αυξητικό παράγοντα (Tranforming Growth Factor Beta 3-TFGb3) για ελάττωση των ουλών. Η Μελέτη ανακοινώθηκε στο Lancet.

Χειρουργική θεραπεία (Dermabration-Δερμοαπόξεση)

ΔερμοαπόξεσηΗ δερμοαπόξεση είναι μια μέθοδος αποφολιδωτική η οποία γίνεται με ένα ταχύ-περιστρεφόμενο μηχανικό σβουράκι άμμου σε συνθήκες χειρουργείου. Αφαιρεί το επιφανειακό εξωτερικό δέρμα και το νέο δέρμα εμφανίζεται πιο φρέσκο και νεανικό.

Η μικροεπέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και μπορεί να γίνει μόνη της για να διορθώσουμε ουλές από ακμή ή ουλές μετά από τραύμα ή για να αφαιρέσουμε πανάδες και κηλίδες.

Επίσης διορθώνει τις λεπτές νηματοειδείς ρυτίδες του προσώπου λόγω κληρονομικότητας ή είναι αποτέλεσμα της μεγάλης έκθεσης στον ήλιο (φωτογήρανση) και το ρινόφυμα μια καλοήθη πάθηση του δέρματος της μύτης.

Η επέμβαση γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς με εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Πριν την επέμβαση ο κος Καποσίτας θα σας πάρει ένα αναλυτικό ιστορικό για παθήσεις και φάρμακα που ίσως πέρνετε και πρέπει να σταματήσετε πριν την επέμβαση

Ουλές ακμής μετά από dermabration πριν και μετά

 

Χειρουργικές τεχνικές

Χειρουργική διόρθωση της ουλής.

Αυτό συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση της ουλής και την επανασυρραφή του τραύματος. Η σύγκλειση του τραύματος γίνεται κατά στρώματα ούτως ώστε η νέα ουλή να είναι επίπεδη.

Η εκτομή των χηλοειδών συνοδεύεται σε ποσοστό πάνω από 45% από υποτροπή. Υπάρχουν μελέτες συνδυασμού εκτομής με laser και τοπική έκχυση κορτιζόνης ή κυτταροστατικών με καλύτερα αποτελέσματα.

Γενικά η χειρουργική διόρθωση μιας ουλής δεν μπορεί τελείως να την εξαφανίσει αλλά να την κάνει λιγότερο ορατή μειώνοντας το μέγεθος και το πάχος της αλλά και την κατεύθυνση της ουλής όπως επίσης και το χρώμα της.

Οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται γι’αυτό είναι:

Α. Οι Z-Plasty, W-Plasty τεχνικές


Ζ-Plasty

W-Plasty

 

Η Z-Plasty είναι μια τεχνική της πλαστικής χειρουργικής που χρησιμοποιεί μια τομή σαν Ζ για να ελαττώσει την ρίκνωση μιας ουλής αλλά για να την τοποθετήσει σε μια φυσιολογική πτυχή του δέρματος αλλάζοντας την φορά με σκοπό να μην φαίνεται ή να φαίνεται λιγότερο. Η W-Plasty χρησιμοποιείται για να διορθώσει βυθισμένες ή υπερυψωμένες ουλές.

Ανάρρωση

Όπως με κάθε χειρουργική πράξη η ανάρρωση ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της επέμβασης. Αναλύουμε στους ασθενείς μας τι θα πρέπει να κάνουν μετά την επέμβαση. Η βελτίωση της εικόνας της ουλής μετά την διόρθωση παίρνει μήνες.

Διατατήρες ιστών (Tissue Expandres)

Η διάταση ιστών είναι μια απλή διαδικασία που δίνει δυνατότητα στον οργανισμό να κερδίσει επιπλέον δέρμα όταν δεν φθάνει το υπάρχων για την αφαίρεση της ουλής και εφαρμόζεται σε κάθε τμήμα δέρματος του ανθρωπίνου σώματος.

Ενα σιλικονούχο μπαλόνι (expander) τοποθετείται κάτω από το δέρμα κοντά στην περιοχή της ουλής που σκοπεύουμε να αφαιρέσουμε αργότερα. Σταδιακά αυτό το μπαλόνι φουσκώνει με φυσιολογικό ορρό. και διατείνει το φυσιολογικό δέρμα.

 

Χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή, μετεγκαυματικές ουλές και για αφαίρεση κάθε ουλής που απαιτεί επιπλέον φυσιολογικό δέρμα για την αφαίρεση της.

Ο τύπος της αναισθησίας εξαρτάται από τι θέλουμε να κάνουμε και πόση είναι η έκταση της επέμβασης.Το ίδιο ισχύει και την ανάρρωση η οποία γενικώς είναι πολύ σύντομη.

Κρημνοί

Πρόκειται για τμήματα ιστών που δανειζόμαστε από την γειτονική περιοχή ή από μια πιο απομακρυσμένη για να καλύψουμε το έλλειμα που θα προκύψει από την αφαίρεση της ουλής

 

 

 

Ουλές. Φωτογραφίες